TAJPO-3 (TYPO3) вести http://www.typo3.rs/ Најновије вести са TYPO3.rs веб сајта sr_RS TAJPO-3 (TYPO3) вести http://www.typo3.rs/uploads/tx_templavoila/print_logo_01.gif http://www.typo3.rs/ 270 81 Најновије вести са TYPO3.rs веб сајта TYPO3 - get.content.right http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss Thu, 24 Sep 2009 09:15:00 +0200 Reserve.rs - нови ТАЈПО-3 сајт http://www.typo3.rs/blog/post/clanak/reservers-novi-tajpo-3-sajt.html Агенција RESERVE се бави резервацијом места у свим ресторанима и клубовима у граду. Преко... Агенција RESERVE се бави резервацијом места у свим ресторанима и клубовима у Београду. Преко агенције RESERVE можете обезбедити себи место и у хотелима, хостелима, казину, спа-центрима, дечијим играоницама...

При оснивању агенције водили смо се жељама наших суграђана и страних гостију, да имају некога ко им може пружити квалитетне информација и обезбедити им место у локалима које би желели да посете.

Приликом креирања сајта циљ нам је био да временом постане прва локација на којој ће посетиоци моћи да пронађу и резервишу најбоље локале у Београду. Свесни смо да већ постоји много сајтова сличне тематике и из тих разлога је наш сајт морао да поседује узбудљив дизајн а истовремено да буде веома функционалан. За израду сајта смо одабрали фирму Есеншл Дотс која је апсолутно показала да је дорасла изазову.

Ускоро следи ново побољшање сајта са могућношћу резервације путем Интернета, као и могућношћу постављања коментара и рејтинга локала.

Са техничке стране, сајт је наравно израђен коришћењем ТАЈПО-3 система. За шаблоне страна и елемената је коришћена моћна TemplaVoila екстензија. Уместо старе, и сада већ превазиђене tslib_pibase класе, за израду екстензије је употребљена најновија MVC библиотека за ТАЈПО-3. Стара добра realurl екстензија је додатно унапређена додатном логиком са даље скраћивање путања ка странама, што ће додатно побољшати резултат који ће reserve.rs остваривати на Гуглу и сличним Интернет сервисима. И поред прилично компликоване логике која стоји иза дефинисања свих локала и дешавања, успели смо додатним оптимизацијама да постигнемо да учитавање насловне стране остане на свега око 100ms чак и при највећем оптерећењу сервера. Све ово указује да је reserve.rs један од најсјајнијих ТАЈПО-3 драгуља на српском вебу.

Сајт можете видети на адреси www.reserve.rs.

]]>
ТАЈПО-3 (TYPO3) Thu, 24 Sep 2009 09:15:00 +0200
Тypo3.rs је званично објављен http://www.typo3.rs/blog/post/clanak/typo3rs-je-zvanicno-objavljen.html После 5 месеци развоја, typo3.rs веб сајт је угледао светлост... После 5 месеци развоја, typo3.rs веб сајт је угледао светлост дана. Комплетан развој је у потпуности финансирала фирма Есеншл Дотс  (Essential Dots d.o.o.) из Београда.

Шта је typo3.rs?

Typo3.rs је веб сајт на коме можете наћи како бесплатну тако и комерцијалну подршку за коришћење ТАЈПО-3 система на српском језику. Овај веб сајт је плод жеље да се пружи што боља услуга постојећим корисницима, као и да се српски веб посредно унапреди едукацијом и дизањем свести о важности квалитетног Интернет присуства, као и о томе шта је заправо квалитетно Интернет присуство. 

Развој typo3.rs веб сајта

За нас развој овог веб сајта није текао попут развоја било ког другог сајта. Жеља да се уведе и даље развија терминологија у струци је преточена у преко 250 страна документације за коришћење ТАЈПО-3 система. Комплетна позадинска апликација је локализована на српски језик. Такође смо развили проширење које додаје подршку за аутоматски превод садржаја из ћирилице у латиницу (код проширења је ed_transliteration). Ово проширење такође додаје и подршку за "паметне путање" које су у духу српског језика. Овим напором је заокружена комплетна подршка за српске сајтове писане ћириличним писмом.

Зашто баш ТАЈПО-3?

Иако се све више људи у струци отуђује од српске граматике и правила писања (сматрајући хрватски начин писања бољим и "правилнијим"), ми смо одлучили за по некима луцидан потез превођења уз поштовање Вукове граматике. Узор су нам били сајтови РТС-а и Политике (притом мислимо само на начин писања, а не и на техничку изведбу). У току досадашњег рада на имплементацији ТАЈПО-3 система са домаћим клијентима, често смо били у ситуацији да чујемо изговоре типа ТИПО-3, само ТИПО, или само ТАЈПО. ТИПО је по правилима енглеског језика сигурно погрешан изговор, док само ТАЈПО не одређује једнозначно о ком се Це-Ем-Ес-у ради. Наиме, поред ТАЈПО-3-а, постоји и ТАЈПО Це-Ем-Ес који је далеко једноставнији и знатно мање популаран. На додатну цртицу у називу смо се одлучили како би спречили случајну замену слова З са бројем 3.

Бета фаза

Можемо слободно рећи да су typo3.rs веб сајт и локализација ТАЈПО-3 система на српски језик тренутно у бета фази. Велики труд је уложен како би се исправиле све уочене грешке, али је сигурно да их још увек има и да ће сајт трпети ситне измене и исправке у наредном периоду.

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на наш инфодопис, као и да нам пруже повратне информације о сајту и целокупном подухвату. Комплетна локализација и проширења која смо развили за потребе овог веб сајта у бета фази биће (без надокнаде) доступне само нашим тренутним клијентима. Планирано је да се цео код локализације пружи јавно кроз ГНУ ГПЛ лиценцу кад буду усвојени финални преводи.

]]>
Typo3.rs веб сајт ТАЈПО-3 (TYPO3) nikola.stojiljkovic@essentialdots.com Fri, 27 Feb 2009 13:55:00 +0100