Богати уређивач текста

Садржај типа Текст и Текст са сликом може бити измењен коришћењем Богатог уређивача текста (БУТ). У зависности од конфигурације, садржај може бити измењен у 'WYSIWYG' моду ('оно што се види, то се и добија'), или на пример убацивање слика коришћењем принципа повуци и спусти.

Када се измене изврше оне остају сачуване у Ха-Те-Ем-Ел коду. Због тога је важно бити веома пажљив са коришћењем БУТ-а.

У модулу Веб>Страна, у прегледу колона, уколико постоје елементи који се могу мењати у богатом уређивачу текста, он се активира кликом на дугме 'Измени у богатом уређивачу текста' (слика 77).

Слика 77. Активирање Богатог Уређивача Текста

Отвара се нови приказ као на слици 78. Функционалност свих опција је слична функционалностима као у већини уређивача текста.

Слика 78. Богати Уређивач Текста

Као што се са слике може видети могућ је избор основних стилова приказа као што су подебљан и искошен (област 1 на слици 78), затим је могуће одабрати неки од предефинисаних стилова (област 2 на слици 78). Ту су и опције за избор стилова листа, опција за померање параграфа, додавање специјалних карактера итд (област 3 на слици 78).

Целокупан приказ и унос текста омогућен је и у Ха-Те-Ем-Ел моду кликом на иконицу '<>' (слика 79).

Слика 79. Богати уређивач текста – Ха-Те-Ем-Ел приказ

Следи објашњење комплеснијих функција.

Убацивање Линк-а

Уколико је потребно да неки текст представља Линк, потребно је селектовати текст, а затим кликнути на иконицу за постављање линка као на слици 80.

Слика 80. Богати уређивач текста - Додавање Линк-а

Након клика на иконицу отвара се нови прозор са специјалним опција.

У картици Страна могуће је у стаблу страна наћи одговарајућу страну ка којој би текст требало да представља линк (слика 81). Могуће је дефинисати да ли ће се линк отварати у новом прозору или не, као и димензије новог прозора. Такође је могуће додати наслов линку.

Слика 81. Богати уређивач текста - Додавање линка ка страни

У картици Фајл могуће је дефинисати линк ка фајлу. Избор фајла се врши из стабла фајл система као на слици 82.

Слика 82. Богати уређивач текста - Линк ка фајлу

Уколико је потребно дефинисати линк ка екстерној УРЛ адреси користи се картица Екстерни УРЛ. У поље 'УРЛ' потребно је унети тачну адресу и притиснути дугме 'Постави линк'. (слика 83)

Слика 83. Богати уређивач текста -Додавања Линк-а ка екстерној УРЛ адреси

Уколико је потребно дефинисати линк за аутоматско слање електронске поште користи се картица E-пошта. Потребно је дефинисати жељену електронску адресу (слика 84).

Слика 84. Богати уређивач слика - Додавања Линк-а за аутоматско слање електронске поште

Убацивање Табеле

За креирање табела у БУТ-у користи се једноставан чаробњак. Кликом на одговарајућу иконицу (у облику мале табеле) чаробњак се покреће (слика 85). Могуће је унети основни опис табеле који представљају Наслов и Резиме (област 1 на слици 85). Затим је потребно одабрати број редова и колона, док у пољу Заглавље је могуће одабрати позицију заглавља уколико постоји или опцију да се заглавље не приказује (област 2 на слици 85). Одељак Це-Ес-Ес стил служи за избор стила изгледа табеле (област 3 на слици 85).

Након креирања табеле потребно је попунити одговарајуће табеле жељеним информацијама.

Слика 85. Богати уређивач текста - Убацивање табеле