Приступање систему

ТАЈПО-3 је веб оријентисан Це-Ем-Ес. Инсталиран је на интранету на интерном серверу компаније, или на веб-у на доступном серверу. Како би приступили систему, едиторима није потребно ништа више до веб претраживача и исправне интернет адреса, како би креирали садржај и вршили његову измену, независно од времена и простора.

ТАЈПО-3 прави поделу на две различите области: позадинста апликација или административна област за одржавање страна и садржаја, и јавни део сајта који заправо представља изглед веб сајта који посетиоци виде. Едитор који је приступио систему, може користити обе области за измену садржаја. Док позадинска апликација пружа комплетно радно окружење са многобројним функција, јавни део сајта је оперативан у веома једноставном и интуитивном маниру. Примарне опције су веома сличне; док се неке сложеније функционалности само до одређене мере могу остварити у јавном делу.

Исправна подешавања веб претраживача

ТАЈПО-3 функционише са следећим веб претраживачима (Нетскејп Навигатор, Мозила Фајерфокс, Интернет Експлорер, Опера, Сафари итд.); при чему је у некима од њих ТАЈПО-3 другачијег изгледа и има другачију функционалност. Ове разлике у изгледу и нису тако значајне, док када је реч о функционалности, на пример Богати уређивач текста (Rich Text Editor) не функционише у свим старијим верзијама веб претраживача.

Претраживач мора да подржава колачиће и Јава Скрипт-а мора бити активирана. Подешавања кеширања претраживача треба да буду тако прилагођена да када је страна позвана, сервер увек шаље нову верзију стране.

Пријављивање на систем

Како би се успешно пријавили на систем, неопходно је унети одговарајућу УРЛ адресу (веб адресу) у претраживач, и при томе додати '/typo3' на крају. На пример: www.naziv-domena.com/typo3. Појавиће се прозор за пријављивање (слика 3). Потребно је унети корисничко име и лозинку. Лозинке за кориснике позадинске апликације се преносе у шифрованом облику и чувају се у бази података система.

Слика 3. Приступање систему