Предности

Одлука о избору Це-Ем-Ес-а зависи од многих фактора, а пре свега од величине самог пројекта. Одабрати прави Це-Ем-Ес систем од стотина понуђених може бити тежак и напоран процес. Први корак у том процесу свакако треба бити категоризација Це-Ем-Ес-ова у следеће групе, са акцентом на основне предности и мане:

 • Корпоративни Це-Ем-Ес-ови:
  • ПЛУС - пружају мноштво опција, уз могућност интеграције са другим системима, као и уз могућност проширења по потреби клијента
  • МИНУС - Веома висока цена иницијалне инвестиције као и каснија потреба за изменама система (неретко су у питању износи већи од 100 хиљада евра)
 • Прости и једноставни Це-Ем-Ес-ови:
  • ПЛУС - Прилагођени лаком и брзом уносу најосновнијих података
  • МИНУС - Не могу се проширити тако да се у потпуности уклопе у пословни процес једне фирме
 • Це-Ем-Ес-ови развијени за потребе конкретног пројекта:
  • ПЛУС - Уколико је одабрана квалитетна веб агенција за развој, најчешће се одлично уклапа у пословни процес једне фирме
  • МИНУС - Немогућност проширења, често се пропусте имплементирати неке од основних функција, неретко и врло висока цена
 • Це-Ем-Ес-ови отвореног кода:
  • ПЛУС - Потпуно бесплатни за примену и модификацију. Број понуђених опција се брзо умножава услед отворености система.
  • МИНУС - Професионалну услугу и подршку пружају само трећа лица и фирме.

ТАЈПО-3 је Це-Ем-Ес отвореног кода, али за ралику од многих других система отвореног кода, он садржи све ПЛУС-еве осталих категорија, а притом не садржи ниједан од МИНУС-а.

Подршка на српском језику

ТАЈПО-3 је први Це-Ем-Ес отвореног кода који је добио професионалну комерцијалну подршку на српском језику. Та подршка укључује:

 • детаљно упутство за едиторе и администраторе
 • потпуна локализација на српски језик
 • готова проширења намењена корисницима у Србији (аутоматска транслитерација са ћирилице на латиницу, лака интеграција са сајтом Београдске берзе итд.)
 • увек доступна техничка подршка

Богатство опција

ТАЈПО-3 је током година растао и ширио се одговарајући на потребе разних клијената. Неке од најбољих светских веб агенција су инвестирале у развој ТАЈПО-3-а. Неке од највећих светских фирми су изабрале ТАЈПО-3 за своје потребе и тиме поспешиле како промоцију тако и развој овог изврсног система.

ТАЈПО-3 је врло модуларан - систем се може проширити по жељи. Мото је - све је могуће. Ако нека опција већ не постоји, она се може додати. ТАЈПО-3 има јасан и детаљно документован АПИ (интерфејс за програмирање апликације, на енглеском API скраћено од Application programming interface) који служи за проширивање система у било ком погледу. Из тог разлога тренутно је расположиво преко хиљаду бесплатних проширења ТАЈПО-3 система, које додају најразличитије опције.

Лакоћа коришћења

Це-Ем-Ес може бити користан само ако су едитори и администратори вољни да га користе. Због тога је лакоћа коришћења један од битних фактора приликом одабира Це-Ем-Ес-а. Често је систем са више опција компликованији за коришћење. Са ТАЈПО-3-јем то није случај - уложен је велики труд како би систем задржао лакоћу коришћења уз мноштво опција.

За едиторе садржаја, основна обука за коришћење система може трајати и само 30 минута. ТАЈПО-3 се може без инсталације покренути из било ког оперативног система коришћењем било ког од популарних веб читача као што су Фајерфокс, Интернет Експлорер, Сафари или Опера. Уз коришћење напредних опција подешавања дозвола (и лимитирање истих), едиторима се коришћење апликације може веома поједноставити, а уз исто време задржати све опције на корпоративном нивоу.

Цена и лиценца

TYPO-3 је бесплатна апликација која подлеже ГНУ лиценци и може се слободно преузети са Интернета. Са комерцијалним системима, цена лиценце често скаче са додавањем нових корисника и сервера. Ово не важи за ТАЈПО-3 - са моделом софтвера отвореног кода се минимизују иницијална улагања.

Поред нижих трошкова, софтвер отвореног кода омогућава и слободу - слободу мењања опција, као и слободу мењања веб агенције. Тиме се остварује уштеда на софтверу, јер је могуће концентрисање на специфичне потребе корисника.

Потпуна слобода у проширивању и мењању система

Имплементација сваког Це-Ем-Ес-а представља велико улагање новца и времена. Када се одлучите за један Це-Ем-Ес морате бити сигурни да ћете  у годинама које следе имати адекватну подршку. Зато је потребно да се обезбедите на самом старту.

Це-Ем-Ес такође мора бити модуларан и лако променљив тако да може испоштовати промене кроз које пролази ваша фирма. У неким случејевима ће за то бити довољно преузети и инсталирати једно од бесплатних проширења система (као што је нпр. блог или систем за продају преко Интернета), док ће у другим случајевима бити потребно ангажовати професионалну подршку. Оно што је сигурно, ТАЈПО-3 ће увек успети да испрати ваш успех.

Велика база клијената

Тренутно постоји преко пет хиљада сајтова направљених коришћењем ТАЈПО-3 система. Компаније као што су Циско, Епсон, УНИЦЕФ, Бајер, Ер Франс, Форд, Вестерн Јунион и друге су гаранција да је систем зрео, квалитетан, и да ће такав остати дуги низ година.

Одређивање ТЦО и РОИ

Комерцијални системи често имају високе иницијалне трошкове. Цена се готово увек повећава са додавањем броја корисника - едитора, као и са повећавањем броја сервера. Са одабиром Це-Ем-Ес-а отвореног кода иницијални трошкови се смањују, и у истом тренутку повећавају РОИ (ROI - Return On Investment).

Са новцем који је уштеђен на лиценце можете унајмити неку од професионалних веб агенција, и тиме од самог старта обезбедити својој фирми квалитетно Интернет присуство, чиме се и ТЦО (TCO - Total Cost of Ownership) значајно смањује.