Речник

P

PHP

Пе-ха-пе програмски језик. Скраћеница на енглеском од Personal Home Page - приватна веб страна. Тренутно трећи најпопуларнији програмски језик на свету, а први на листи програмских језика који се користе за израду динамичких веб сајтова.

Пе-ха-пе је стекао популарност због своје једноставности и синтаксе наслеђене из програмског језика C. Током времена језик се проширивао и стицао могућности за објектно оријентисано програмирање, нарочито од верзије 5.0. Наликује језику C++ у смислу да дозвољава и чисто-процедурално програмирање али омогућава и коришћење класа и других концепата објектно оријентисаног програмирања (наслеђивање, апстрактне методе, интерфејси итд.). Иако се Пе-ха-пе може користити за програмирање конзолних апликација и графичких интерфејса његова основна и главна употреба је у програмирању динамичних страница на Интернету.

Прву верзију Пе-ха-пе-а је 1995. године направио дански програмер Расмус Лердорф. Верзију 3 овог програмског језика, која у великој мери подсећа на оно што се данас користи, су направили израелски програмери Зеев Сураски и Енди Гутманс и објавили 1998. године.

До 1997. Пе-ха-пе је стекао неколико хиљада корисника; до 1998. број сајтова на којима је инсталиран Пе-ха-пе 3.0 је порастао на пар стотина хиљада а број корисника истог на пар десетина хиљада. Данас Пе-ха-пе користи неколико стотина хиљада програмера и неколико милиона сајтова.

Повратак на претходну страну

Прикажи све речи у речнику