Измене корисника позадинске апликације из јавног дела сајта

Једна од најбољих опција ТАЈПО-3 Це-Ем-Ес-а јесте свакако могућност да корисници раде директно на веб сајту без коришћења позадинске апликације. ТАЈПО-3 према основним подешавањима пружа могућност измене стране у моду за приказ након њеног креирања.

Такође, додавањем проширења лако је изводљива опција да се корисници приликом приступа систему преусмере директно на јавни део сајта и раде као такозвани 'front-end-only' корисници.

Трећа опција јесте креирање линка који ће садржати параметар на основу кога ће корисник након приступа систему бити преусмерен на веб сајт са опцијама измене уместо у позадинску апликацију. Одговарајући линк који након пријављивања води на почетну страну сајта у јавном делу би изгледао овако:

<a href="typo3/index.php?redirect_url=../">Приступ позадинској апликацији са преусмерењем на јавни део сајта</a> 


Администраторски панел представља развојну таблу која садржи најбитније опције за измену стране. Овај панел се наравно може прилагодити појединачно за сваког корисника.

Администарторима је аутоматски дозвољено коришћење измена из јавног дела сајта. Да би се неком кориснику обезбедила ова могућност потребно је следеће:

1. Приказ Администраторског панела је потребно подесити тако што у 'Setup' поље шаблона стране треба унети следећу линију кода:

config.admPanel = 1

2. Како би одређеним корисницима и групама била додата ова опција потребно је одрадити следећа Тајпо Скрипт подешавања у поље за ТС конфигурацију у подешавањима групе или корисника:

admPanel{
    enable.edit=1
}

Подешавања је могуће одрадити још прецизније. На пример, следеће подешавање би обезбедило аутоматско приказивање опција за измену, при чему Адмонистраторски панел остаје сакривен:   

admPanel{
enable.edit=1
    module.edit.forceDisplayIcons=1
    module.edit.forceDisplayFieldIcons=1
    hide = 1
}

Свакој област Адмионистрторског панела се може лако приступити, тако да се на пример може одобрити или укинути опција кеширања:

enable.cache = 1 

Сваки део панела је могуће активирати засебно, али такође је могуће активирати све делове одједном, уместо активирања сваке ставке засебно, следећом линијом кода:

enable.all = 1

 

Уз помоћ одговарајућих подешавања у шаблону свака табела у бази може бити подешена тако да су могуће измене конкретне табеле из јавног дела сајта. Овакав приступ је користан уколико је потребно из јавног дела сајта  изменити рекорде као што су производи, вести или неки други садржаји везани са страну.

Следи пример ТС конфигурације ради омогућавања измене вести које се налазе у 'tt_news' табели.

styles.content.editPanelPageRight=COA
    styles.content.editPanelPageRight{
    10=EDITPANEL
    10{
        newRecordFromTable=tt_news
        allow=toolbar,edit,move,hide,delete,new
        label=page:<B>%s</B><br> insert new news article
        edit.displayRecord = 1
       line = 4
       }
}

Уколико се унесе следећа линија кода

page.20 < styles.content.editPanelPageRight

у шаблон стране, опције за измене ће бити приказане, при чему ће измена вести бити омогућена.