ТС конфигурација – опције и контрола интерфејса

Тајпо Скрипт се не користи само за писање шаблона. Коришћењем исте синтаксе вредности могу бити дефинисане и у Виндовс Регистрију за системску конфигурацију. Ово се може остварити на два нивоа.

ТС  конфигурација корисника

Везано за корисника или групу, ТС конфигурација може утицати на изглед позадинске апликације глобално или за само неке модуле.

ТС конфигурација стране

На нивоу стране, ТС конфигурација се може користити за конфигурацију појединачних области веб сајта.

ТС конфигурација корисника се може користити за поништавање неких већ постојећих конфигурација у стаблу страна. Ова могућност је корисна када је потребно обезбедити другачији приказ јавног дела сатја за неке кориснике, на пример за кориснике који имају забрану приступа одређеним областима.

Додавањем ТС подешавања стране у заглавље стране, добија се ефекат примене свих подешавања не само на дату страну већ и на све подстране дате стране.

Како би администартор имао прилику бржег рада са системом развијен је алат под називом Чаробњак Тајпо-Скрипт подешавања (TypoScript Property Lookup Wizard).

Чаробњак Тајпо-Скрипт подешавања

Приликом конфигурисања стране, корисника или корисничке групе, кликом да дугме које се налази са десне стране поља ТС конфигурација отвара се помоћ за све доступне ТС конфигурационе опције (слика 128).

Слика 128. Тајпо-Скрипт - Помоћ

Помоћ је веома једноставна за коришћење, једноставним кликом на вредност она је пребачене у ТС конфигурационо поље.

Кликом на дугме '+' уместо на назив, параметар ће бити убачен у прозор за измену (слика 129). Опција 'Омот' (Wrap) служи за поставлајње витичастих заграда око параметра. Опције 'Увлачење' (Indent) и 'Извлачење' (Outdent) се користе за изједначаване линија како би код био јаснији.

Слика 129. ТС конфигурација - Чаробњак

 

ТС конфигурација корисника

За сваку корисничку групу или корисника, Тајпо Скрипт пружа велики број подешавања уз помоћ ТС конфигурационих опција.

Различите секције у стаблу ТС конфигурације корсиника  се односе на следеће опције:

  1. Администраторски панел (admPanel) – подешавања везана за администраторски панел у јавном делу сајта
  2. Опције (Options) – глобална подешавања везана за позадинску апликацију
  3. Подешавања (Setup) – садржи две гране: Основна (Default)  и Надјачавајућа (Override); сва подешавања у модулу Кориснички алати>Подешавања се могу подесити и у овој секцији уз помоћ Тајпо Скрипт кода. Обе гране садрже исте параметре али је различит њихов крајњи ефекат. Коришћењем Основне гране могу се подесити подразумеване вредности одређених подешавања за одређени модул. Коришћењем параметара у Надјачавајућој грани, постављена подешавања није могуће изменити. Овакав приступ је користан уколико је потребне обезбедити заштиту од могућности рекурзивног брисања страна.
  4. Модули (Mod)– ова секција се односи на све модуле Веб области. Доступан је велики број параметара за конфигурисање подмодула у модулу Веб.

 

ТС конфигурација страна

Следеће секције подешавања су доступне на:

  1. TSFE – садржи опције које дозвољавају пренос корисничких сесија
  2. Mod – контролише меније модула позадинске апликације
  3. TCEMAIN – односи се на опције које се могу подесити за сваку табелу, као што су број уноса или временска ограничење за историју измена.
  4. TCEFORM – односи се на све форме у позадинској апликацији, свако поље за унос је могуће контролисати коришћењем параметара ове секције
  5. RTE – богати уређивач текста је могуће подешавати коришћењем параметара ове секције