Управљање дигиталним додацима (ДАМ)

ДАМ (Digital Assets Management) представља одговор ТАЈПО-3 заједнице на потребу да слике, документи, и други фајлови буду део садржаја веб сајта. У овом контексту ДАМ је независтан систем који нема никакве директне утицаје на веб сајт, већ служи за управљање фајловима. ДАМ пружа и једноставан интерфејс за проширења која користе мета информације за функције у позадинској апликацији или јавном делу сајта.

ДАМ копира фајлове које би требало објавити у посебан део стабла страна како би се исти заштитили од приступа корисника. Уколико корисник обрише фајл из система, функција која приказује исти у јавном делу сајта остаје непромењена, чиме је обезбеђене заштита од грешака корисника.

ДАМ омогућује и конфигурисање одређених подешавања везаних за појединачне фајлове, као што су могућност креирања новог директоријума у који ће фајлови бити копирани.

Једноставан пример коришћења ДАМ-а представља галерија слика, која слике приказује независно од тога где су сачуване или којој категорији припадају.

Интеграција у ТАЈПО-3

ДАМ је у позадинској апликацији представљен као одвојен модул и интегрисан је у стабло страна. Кликом на ДАМ иконицу увек ће бити позвани фајлови свих типова и из свих категорија.

Фајл/Листа фајлова модул

Коришћењем овог модула пружа могућност прегледа свих ДАМ фајлова и мета информација о њима. Едитори користе овај модул ради измене мета података, одабира фајлова  и додавања нових.

У модули Фајл>Листа фајлова могу се приметити више стабала (слика 149). 'Фајл систем' (област 1 на слици 149), 'листа фајлова по категоријама' (област 2 на слици 149), 'листа фајлова по типу' (област 3 на слици 149), 'листа фајлова према статусу' (област 4 на слици 149) , као и 'листа фајлова према датуму индексирања' (област 5 на слици 149).

Слика 149. Модул Медија - Избор приказа

Кликом на жељену секцију у неком од стабала, добија се листа фајлова који задовољавају дефинисани критеријум.

У области за приказ детаља, врши се приказ жељених фајлова. Постоји више начина приказивања (одабир се врши из падајућег менија). То су:

  • Листа (слика 150)
Слика 150. Модул Медија - Приказ у облику листе
  • Сличице (слика 151) – слике су приказане у умањеној величини
Слика 151. Модул Медија - Приказ у виду сличица
  • Процес - већ креирани фајлови могу бити поново обрађени при чему ће им бити додати нови мета подаци (слика 152)
Слика 152. Модул Медија - Процес

 

Дам категорије

ДАМ креира специфичне стране као директоријуме у стаблу страна, у којима чува своје фајлове. Могуће је креирати категорије, мењати их и брисати коришћењем Веб>Листа модула.

Модул Индексирање

Модул Индексирање служи као важна компонента за обезбеђење мета података за фајлове и њихово додавање у систем. ДАМ модул креира објекат у бази за сваки фајл, који је снабдевен мета подацима. Током индексирања, истоимени модул, у зависности од типа фајла чита податке из базе као што су димензије слике, величина фајла итд.

За индексирање фајлова неопходно је одрадити следеће:

  1. Потребно је пренети фајл у фајл систем коришћењем Фајлови>Листа фајлова модула или коришћењем протокола за пренос датотека (Еф-Те-Пе)
  2. У модулу Администраторски алати/Индексирање потребно је одабрати директоријум из фајл система који ће бити индексиран
  3. Коришћење чаробњака за индексирање условљено је потребом за конфигурацијом индексирања.