Шта је ТАЈПО-3?

ТАЈПО-3 је бесплатан, Це-Ем-Ес са отвореним кодом предвиђен за корпоративну употребу. Каспер Скархој (Kasper Skårhøj), програмер из Данске, је 2000. године креирао овај Це-Ем-Ес. ТАЈПО-3 је веб оријентисана апликација која може бити покренута са било ког веб сервера. Предности овог Це-Ем-Ес-а су модуларност, раздвајање свих главних секција и функционалност.

ГНУ лиценца

ТАЈПО-3 подлеже ГНУ (General Public License) лиценци. Ово значи да:

 • Могуће је слободно модификовање изворног кода за било коју потребу
 • Остварује се уштеда на софтверу, јер је могуће концентрисање на одређене потребе корисника
 • Ово је софтвер са отвореним кодом , тако да сигурносни пропусти могу бити спречени и отклоњени
 • Софтвер не долази са гаранцијом произвођача, већ са гаранцијом специјализованих консалтинг агенција. Комплетне информације о лиценци могу се наћи на www.fsf.org/licensing/licenses/gpl.html.

Модуларност

ТАЈПО-3 је један од система који подразумева модуларност функционалности у више нивоа. Од складиштења па до објављивања, ови нивои представљају класе модула. Ниво складиштења садржи АПИ (Application Programing Interface) за повезивање ТАЈПО-3 система са различитим базама података или омогућава складиштење у Икс-Ем-Ел фајловима коришћењем такозваних „handlers using the database abstraction” слојева. На другој страни ТАЈПО-3 користи АПИ за проширење основног софтвера, такозвани прошириви систем (extension system). Ова проширења се повезују са ТАЈПО-3 системом преко ТАЈПО-3 менаџера проширења (extension manager), који такође служи као ИДЕ (Integrated development environment).

Проширења (Extensions) додају функционалност свим нивоима као и самом интерфејсу софтвера, без промена на основи, гарантујући лако oбнављање и стабилну основу кода.

Сви озбиљни провајдери Це-Ем-Ес система прихватили су приступ модуларности и имају системе са отвореним кодом као што је ТАЈПО-3.

Шта Вам све ТАЈПО-3 пружа?

Коришћењем ТАЈПО-3 Це-Ем-Ес-а могуће је лако креирање и одржавање садржаја веб сајта. Нове секције могу бити брзо додате и лако измењене. Различити корисници могу имати различите привилегије за измену различитих секција, чиме је повећана продуктивост и колаборација у једноставном за коришћење веб оријентисаном окружењу.

Могућа је контрола приступа корисника позадинске апликације, тако да едитори садржаја имају приступ само алатима намењеним за измене, и те алате могу користити само у секцијама у којима им је дозвољен приступ. Измене садржаја су верзиониране, тако да се може видети које су измене начињене и лако се може извршити враћање на предходну верзију уколико је неопходно.

Могуће је имати радне (draft) верзије страна, тако да је могуће радити на уређивању стране, све до тренутка када буде било потребно да се она нађе јавно (live) на веб сајту (када може заменити постојећу страну једним кликом дугмета). Када је реч о различитим верзијама података, ТАЈПО-3 такође омогућава различите преводе садржаја, чиме се добијају више-језички сајтови.

ТАЈПО-3 омогућава брзо додавање нових функционалности сајту коришћењем проширења преко интерфејса познатог као Менаџер проширења. Ово омогућава додавање функција као што су књига гостију, форуми или гласање, без потребе за инсталирањем додатне апликације.

Садржај може бити одржаван веома лако, коришћењем Богатог уређивача текста (Rich text editor) и интуитивног ТАЈПО-3 интерфејса. 

Могуће је и остваривање вишеструких веб сајтова и домена кроз исту ТАЈПО-3 инсталацију. Ова опција је веома корисна уколико је потребно за један веб сајт обезбедити више различитих домена за различите производе или сервисе.

Уколико неко покушава да измени исту секцију или садржај над којим неко већ врши измену, ТАЈПО-3 даје упозорење о томе и спречава да  подаци буду 'прегажени'.

Све ове активности могуће је вршити у тренутку када посетиоци прегледају веб сајт (слика 2).

Слика 2. ТАЈПО-3 функционалност

 

Преглед основних ТАЈПО-3 опција

ТАЈПО-3 има велики број опција. Овде ће бити приказане само основне. Комплетна листа се може наћи на ТАЈПО-3 веб сајту typo3.com/Feature_list.1243.0.html

1.Садржај и његово одржавање

Са обзиром да је ТАЈПО-3 Це-Ем-Ес, ово је област која садржи највише опција које ТАЈПО-3 пружа:

 • Креирање, измена и управљање странама
 • Креирање, измена и управљање појединачним садржајем (individual content items)
 • Постојање складишта у које се могу копирати стране и елементи, како би касније могли бити пребачени у другу секцију
 • Постојање верзија ради лакшег праћења појединачних или вишеструких измена
 • Постојање радних површина и радних верзија, што омогућава креирање радних верзија страна које се не користе док нису завршене
 • Могућност временског контролисања страна и садржаја, на пример садржај и стране које су активне од почетног до крајњег датума

2.Корисници

Садржај може одржавати више људи, тако да ТАЈПО-3 има и опције везане за менаџмент корисника:

 • Креирање и измена корисника и детаља о њима
 • Корисничке привилегије које контролишу којој секцији корисник може да приступи а којој не
 • Контролу над којом секцијом корисник има право измене и контроле

3. Проширења

Како би основна ТАЈПО-3 инсталација била проширена, користи се менаџер проширења који омогућује:

 • Инсталацију нових проширења ради додавања нових функционалности
 • Уклањање проширења
 • Измену неких основних функција проширења

Документација и видео записи

Секција са документацијом на веб сајту typo3.орг налази се на линку: typo3.org/documentation/, и садржи велику количину докумената као што су упутство за инсталирање, упутство за почетнике, затим документацију о шаблонима (templates), Tајпо Скрипт језику итд.

Такође је доступан велики број видео записа, које је већином креирао Каспер Скархој, где показује како се користи већина ТАЈПО-3 опција: typo3.org/documentation/videos/wmv-format/. Већина ових видео записа је направљена за старије верзије софтвера, али су и даље корисни у већини случајева.

Циљна група

За веома кратко време, ТАЈПО-3 се веома брзо проширио, веома далеко. Када говоримо о бројевима, најистакнутија корисничка група су мале и средње компаније, јер је ТАЈПО-3 исувише 'моћан' за приватну употребу а при томе није у потпуности лаган за учење.

Компаније које могу себи да приуште улазак у ТАЈПО-3 свет преко квалификованих специјалиста, могу лако уочити предности софтвера са отвореним кодом. Најчешће помињани разлози су лиценца (ГПЛ), квалитет, проширива документација, убрзан раст ТАЈПО-3 заједнице као и многе референце реномираних компанија и организација.

Међу приближно 122,000 инсталација, које су приступале на ТАЈПО-3 репозиторијум проширења између Јула 2002. и почетка 2005. године, постојао је велики број добро познатих имена и популарних брендова који су уложили своје поверење у ТАЈПО-3, уочивши применљивост отвореног кода корпоративних система при њиховом коришћењу у интранет мрежама и другим критичним областима.

ТАЈПО-3 Заједница и Асоцијација

ТАЈПО-3 заједница се веома брзо шири и постаје интернационална заједница ТАЈПО-3 ентузијаста и корисника.

Срж заједнице представља листа порука електронске поште, првенствено она на енглеском језику.

Заједница гарантује, као и већина пројеката са отвореним кодом, доступност подршке, нудећи брзу и практичну помоћ, чак и за технички компликованије проблеме. Важно је прочитати архиву често постављаних питања, као и документ 'помоћ за почетнике', како не би дошло до постављања истих питања за која одговори већ постоје. Сва помоћ добијена путем заједнице је волонтерског типа и не наплаћује се.

У Новембру 2004. године група људи из ТАЈПО-3 заједнице укључујући и Каспера Скархој, оформила је непрофитну организацију под називом ТАЈПО-3 Асоцијација. Главни циљ ове организације јесте контролисање и управљање развојем ТАЈПО-3 система, чиме је повећана искоришћеност ресурса, тј. људи заинтересованих да помогну у развоју ТАЈПО-3 система. Ова асоцијација се текође бави и скупљањем средстава за развој ТАЈПО-3 Це-Ем-Ес-а.